Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Πύλαρος, 11-9-2014




Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητά Μέλη του ΔΣ,
Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες του Γυμνασίου Σάμης.





Πριν από εννάμιση περίπου χρόνο, μέσα στα πλαίσια των αξιόλογων δραστηριοτήτων σας, αναλάβατε και την διεκπεραίωση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος, τόσο για τα παιδιά, τους γονείς και τους καθηγητές του σχολείου σας, όσο και για ολόκληρη την τοπική κοινωνία της Σάμης και της Πυλάρου. Ο λόγος φυσικά για το γνωστό σε όλους μας “Κληροδότημα Στεφανάτου” και το πώς το Κληροδότημα αυτό, ξεχασμένο ήδη από το 2007, ικανοποιώντας τη βούληση του σπουδαίου Διαθέτη Κωνσταντίνου Στεφανάτου θα όφειλε να έχει αξιοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και την αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου–Λυκείου Σάμης και των παρεχόμενων υπηρεσιών του στη σχολική κοινότητα αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια.

Η πορεία των ενεργειών σίγουρα δεν ήταν εύκολη, με δεδομένη τη γραφειοκρατία αλλά και την “παλαιότητα” του ζητήματος αξιοποίησης του κληροδοτήματος, συνθήκες οι οποίες και είχαν οδηγήσει την σχετική υπόθεση στα συρτάρια των συναρμόδιων Υπουργείων. Δεν έχει φυσικά και τόσο σημασία η πορεία αυτή για την οποία προφορικά σας ενημέρωνα, όσο η κατάληξή της, την οποία νιώθω την υποχρέωση να σας γνωστοποιήσω.

Πριν από περίπου ένα μήνα, είχε ετοιμαστεί μια Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία και είχε τότε τη μορφή σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, αφενός του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο και είχε αφομοιώσει τις τελικές προτάσεις των αρμόδιων (τοπικών και μη)  υπηρεσιών του αλλά και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς λόγω της γνωστής πλέον βούλησης του Διαθέτη για Ναυτική Σχολή στη Σάμη  αρμοδίως έπρεπε να ζητηθεί η γνώμη του εν λόγω Υπουργείου, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιο για τα Κληροδοτήματα.

Με το σχέδιο αυτό της Κ.Υ.Α προβλεπόταν, η ανάληψη του κληροδοτήματος λόγω απουσίας εκτελεστή όπως επιθυμούσε ο Διαθέτης και η αξιοποίηση του για το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών με τη διαδικασία (αλλά και τη σχετική υπηρεσία) της άμεσης διαχείρισης. Κάτι που θα είχε ιδιαίτερη σημασία, ειδικά μετά την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Κεφαλονιά, για ευνόητους λόγους. Σας υπενθυμίζω πως με δεδομένη την έγγραφη γνώμη των συναρμόδιων Υπουργείων και των υπηρεσιών τους, προέκυπτε οτι ο σκοπός του κληροδοτήματος για ανέγερση Ναυτικής Σχολής και Διδασκαλείου στη Σάμη (μαζί με το Γυμνάσιο Σάμης ήταν η βούληση του Κωνσταντίνου Στεφανάτου, δηλαδή η ανέγερση οικοδομής προς στέγαση των ανωτέρω), είχε ήδη ματαιωθεί καθώς τα αρμόδια Υπουργεία έκριναν πως δεν υπάρχει πεδίο πραγματοποίησης των δυο αυτών σκοπών και άρα το Κληροδότημα θα έπρεπε να αξιοποιηθεί προς όφελος του ήδη υπάρχοντος Σχολικού συγκροτήματος και σύμφωνα -πάντα- με τον σκοπό του Κληροδοτήματος, χωρίς να μεταβάλλεται η ουσία και το περιεχόμενό του.

Κι όμως! Η σχετική Κ.Υ.Α, για άγνωστους λόγους  επέστρεψε χωρίς άμεσο αποτέλεσμα στην Διεύθυνση Κληροδοτημάτων, ευτυχώς χωρίς να μεταβάλλει την ουσία της, δηλαδή την αξιοποίηση του Κληροδοτήματος για το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σάμης, αλλά παραγγέλοντας τη διαβίβαση της υπόθεσης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), με σκοπό να ορισθεί εισηγητής-δικηγόρος που με Αίτησή του (δικόγραφο) στο αρμόδιο Δικαστήριο και συγκεκριμένα στο Εφετείο Αθηνών, θα ζητήσει δικαστικά πλέον την αλλαγή σκοπού, σε βάθος χρόνου που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή. Με αποτέλεσμα, φυσικά, μαζί με την Κ.Υ.Α  να επιστρέψει στα συρτάρια και η αξιοποίηση των χρημάτων του Κληροδοτήματος, αναμένοντας την ανάθεση δικηγόρου του ΝΣΚ, τον προσδιορισμό της υπόθεσης στο αρμόδιο Δικαστήριο και φυσικά την έκδοση της Απόφασης. Τη στιγμή μάλιστα που το σχολικό συγκρότημα της Σάμης, τα παιδιά, οι  γονείς και οι καθηγητές του σχολείου, όσο και  ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Σάμης και της Πυλάρου, είχαν ανάγκη τα χρήματα αυτά για την αναβάθμιση του σχολείου τους.

Λόγω της εξέλιξης αυτής, προφανώς και απαιτείται μια άλλου είδους κινητοποίηση, τη σκοπιμότητα, τη μορφή, το χαρακτήρα αλλά και την ένταση αυτής, οφείλετε εσείς να αποφασίσετε και να οργανώσετε, γνωρίζοντας πως είμαι πάντα δίπλα σας με όλες μου τις δυνάμεις, επαγγελματικές και προσωπικές.







                                                                                                                              Με εκτίμηση

Σταύρος Ι. Αντύπας






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας