Πέμπτη 10 Απριλίου 2014


         
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΑΜΗΣ
            
                                                                                                       ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 
                                                     ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠ. ΥΠΟΔΟΜΩΝ
                                                                                      "             ΥΠΕΚΑ
                                                                                      "       ΥΠ.  ΠΑΙΔΕΙΑΣ
                                                                                      "         ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.  
                                                 
 
 Το σχολικό συγκρότημα Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης, κατασκευάσθηκε από τον Ο.Σ.Κ. κατά τα έτη 1971-1973 βάσει της υπ’αριθμ. …………………. εγκεκριμένης μελέτης του ίδιου φορέα.
            Λειτούργησε για πρώτη φορά ως Γυμνάσιο τον Οκτώβριο του 1973 με δυναμικό  τριακόσιων πενήντα μαθητών και δεκαεπτά καθηγητών. 
Μέχρι και την δεκαετία του 1980 εξυπηρετούσε την περιοχή της Σάμης, της Πυλάρου και της Ερίσου. Μεταγενέστερα συνέχισε να εξυπηρετεί τις περιοχές Σάμης και Πυλάρου που σήμερα αποτελούν τις Καλλικρατικές Δημοτικές Ενότητες Σάμης και Πυλάρου.
            Ο αρχικός σχεδιασμός του Κτιριακού συγκροτήματος και με τις ισχύουσες τότε  νομοθετικές ρυθμίσεις, πληρούσε τις κτιριακές απαιτήσεις των αναγκών της περιοχής σε διδακτικές αίθουσες. Στα επόμενα έτη εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού των μαθητών,  και του περιορισμού μαθητών ανά τάξη παρουσιάσθηκαν ελλείψεις αιθουσών διδασκαλίας. Για την κάλυψη των κτιριακών αναγκών ο τέως Δήμος Σάμης κατασκεύασε δύο νέες αίθουσες διδασκαλίας (με οικοδομική άδεια) και παράλληλα τροποποίησε ανενεργά τμήματα  του κτιριακού συγκροτήματος (υπόστεγα) κατασκευάζοντας τρείς νέες αίθουσες διδασκαλίας  επί του φέροντα οργανισμού τριών υπόστεγων. 
            Κατά τη τελευταία πενταετία νέες απαιτήσεις αιθουσών διδασκαλίας, έλλειψη πόρων και  απαίτηση άμεσης επίλυσης της στέγασης των μαθητών οδήγησαν στην τροποποίηση   τμήματος του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων του σχολείου στη δημιουργία τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας, με ελλειπή στοιχεία ασφάλειας, έλλειψη οδών άμεσης διαφυγής. Η προσθήκη των αιθουσών αυτών, δημιουργεί πρόβλημα και στην ομαλή λειτουργία της αίθουσας πολλαπλών. Οι παραπάνω τροποποιήσεις έγιναν υπό την εποπτεία, την ευθύνη και το συντονισμό της τέως Νομαρχίας Κεφαλληνίας.

            Ο σεισμός της 26ης Ιανουαρίου του 2014 καθώς και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν, δημιούργησαν σοβαρές ζημιές στο Κτιριακό Συγκρότημα ηλικίας 40 ετών, ενώ η ακαταλληλότητα των τεσσάρων αιθουσών του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων και των τριών μετασκευασμένων υπόστεγων σε αίθουσες δημιούργησε έλλειμμα αιθουσών διδασκαλίας.
Επειδή το Γυμνάσιο – Λύκειο Σάμης επί σειρά ετών εξυπηρετεί ένα μεγάλο και σταθερό αριθμό μαθητών της ευρύτερης περιοχής, απαιτείται για την ομαλή λειτουργία του η άμεση αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας των κτιρίων, καθώς και η αναβάθμιση των υποδομών του.
Ως επιβεβαίωση των συνεπειών του σεισμού επικαλούμαστε την έκθεση αυτοψίας που διενήργησε και μας κοινοποίησε το κλιμάκιο ελέγχου, σύμφωνα με την οποία, εκτός των ρηγματώσεων στα επιχρίσματα και τις τοιχοποιίες, διαπιστώθηκε σε όλα τα κτίρια απομείωση της φέρουσας ικανότητας των στοιχείων του φέροντος οργανισμού τους, λόγω της εκτεταμένης οξείδωσης του σιδηρού οπλισμού, καθώς και της ενανθράκωσης του σκυροδέματος, όπου προτείνεται η άμεση επέμβαση αποκατάστασης της φέρουσας ικανότητας των στοιχείων του φέροντος οργανισμού και η οριστική άρση των αιτιών που τα προξένησαν. 
  Επειδή ο Ο.Σ.Κ. ή ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. (όπως μετονομάστηκε) είναι ο φορέας υλοποίησης του παραπάνω συγκροτήματος και η πλέον ειδική υπηρεσία με υπαλλήλους έμπειρους και εξειδικευμένους στην αποκατάσταση βλαβών, καθώς και στο σχεδιασμό και την κατασκευή σχολικών κτιρίων, αιτούμαστε να κινηθούν άμεσα από τους αρμόδιους όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να ανατεθεί το έργο της αναβάθμισης των υποδομών, καθώς και της αποκατάστασης των ζημιών από το σεισμό του 2014 του Γυμνασίου – Λυκείου Σάμης στις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.

Συγκεκριμένα για όλους του παραπάνω λόγους αιτούμαστε:

1.      Την αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας του σχολικού συγκροτήματος από την ενανθράκωση του σκυροδέματος και την οξείδωση που έχει υποστεί ο σιδηρούς οπλισμός του, καθώς και την οριστική άρση των αιτιών που τις προξένησαν.
2.      Την αποκατάσταση των αιθουσών του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων με όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες που απαιτούνται για την ασφάλεια διαφυγής των μαθητών, ή την κατάργησή τους αν δεν πληρούν τους όρους λειτουργίας.
3.      Την αντικατάσταση των αιθουσών που κατασκευάσθηκαν στις θέσεις των υπόστεγων, εάν αυτές δεν πληρούν  τις απαραίτητες  προϋποθέσεις σύμφωνα  με  τις κείμενες  διατάξεις με την προσθήκη μιας νέας Διώροφης πτέρυγας, η οποία θα ικανοποιεί τις ανάγκες του σχολείου σε αίθουσες διδασκαλίας. 
4.      Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια απαιτείται για την ακίνδυνη και ασφαλή λειτουργία του κτιριακού συγκροτήματος.
5.      Να τηρηθούν τα προβλεπόμενα από την Νομοθετική ρύθμιση για τη χρηματοδότηση δράσεων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη, και για το Γυμνάσιο Λύκειο Σάμης, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του  ισχύουν: «Ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα, η Πολιτεία αποφάσισε να αποδώσει το σύνολο των ποσών που συγκεντρώνονται από το πρόστιμα των αυθαιρέτων για χρηματοδότηση των τοπικών δήμων, ώστε να αποκατασταθούν πιο σύντομα οι δημόσιες υποδομές, οι κοινόχρηστοι χώροι και τα δημόσια κτίρια. Είναι μία ρύθμιση που φέρνουμε, ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος
6.      Τη συντομότερη δυνατή απομάκρυνση των μεταλλικών εμπορευματοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται ως αίθουσες διδασκαλίας. Η προσωρινή χρήση τους δεν θα γίνει αποδεχτή ως μόνιμη λύση.
7.      Την άμεση και έγκαιρη συμβολή σας με όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άρση των αρνητικών επιπτώσεων του σεισμού στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για το σχόλιο σας