Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

 

 

 

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

                                       ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΜΗΣ

  Τρίτη συνάντηση της Σχολής Γονέων!

Κλείνει το περιθώριο εγγραφών με την Τρίτη συνάντηση (Τετάρτη 29 Μαΐου). Οι  συναντήσεις πολιτών της περιοχής μας, στις ανταλλαγές απόψεων και στις βιωματικές ασκήσεις που παρέχονται από εξειδικευμένο ψυχολόγο. Το πρόγραμμα λειτουργεί από την Τετάρτη 22 Μαΐου με τμήμα πολυάριθμο και με εξαιρετικό ενδιαφέρον! Το πρόγραμμα είναι διάρκειας 25 ωρών και συμμετέχουν σε αυτό ενήλικες  δωρεάν ( από 18 χρονών και άνω).

              Κάθε Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα .

Τηλέφωνα : Κατάκαλου Έλενα  6978406258.   Ουρανία Σπαθή  2674023772. Φωτεινή Παυλάτου  6944857660.       


Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

 ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΜΗΣ   18/5/2013
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Γονείς,  που για μία ακόμη φορά στην Γενική μας   Συνέλευση, ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμά μας!
  Έγινε ενημέρωση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν το σχολείο μας!
Εστιάσαμε στις  σημαντικές ελλείψεις και την «απουσία» της Δημόσιας Παιδείας!
Μιλήσαμε για τα σημαντικότερα που μας απασχολούν καθώς και για τις ενέργειές μας.  Ενημερώσαμε του Γονείς για δύο σοβαρά θέματα που έπρεπε, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις να είχαν ήδη διευθετηθεί… ( κτηριακές επιδιορθώσεις, συντήρηση τοιχοποιίας καθώς και επίστρωση ειδικού υλικού για την ολισθηρότητα των εξωτερικών δαπέδων). Ανακοινώσαμε στην Γενική μας Συνέλευση την πρόθεσή μας… στην περίπτωση που το Σχολείο μας το καλοκαίρι δεν ευπρεπιστεί! Στην πιθανότητα που θα διαφανεί, με την πάροδο των ημερών πως δεν ολοκληρώνονται οι προγραμματισμένες επισκευές και αποκατάσταση υλικών έτσι ώστε το Γυμνάσιο Σάμης να είναι ασφαλείς για τα Παιδιά μας και τους Καθηγητές τους… Πριν την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς, θα ξεκινήσουμε αγώνα πολυήμερο, καλώντας, τους πολίτες του Δημοτικού διαμερίσματος της Σάμης, τους Γονείς, ενημερώνοντας Μαθητές και Καθηγητές!  Αγώνα, όχι μόνον με επιστολές, παραστάσεις σε γραφεία, ίσως και κατάληψη…αλλά να προβούμε σε ποιο αποφασιστική, συμβολική και συνάμα ουσιαστική δραστηριότητα!      Πέρα και πάνω από το αυτονόητο της Δημόσιας Παιδείας και των Αγαθών της, ζούμε σε έναν Τόπο με πλούτο θεατό, η αθέατο και είναι απαράδεκτο  να κρυώνουν, να κινδυνεύουν τα Παιδιά μας στο Σχολείο τους!
    Μεγάλο μέρος της Συνελεύσεως απασχόλησε, η ενημέρωση για το ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΣΤΕΦΑΝΑΤΟΥ… ένα θέμα που απασχολεί το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου μας πέραν των τεσσάρων μηνών και είχαμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τους γονείς αναφερομένου όλου του ιστορικού καθώς και των ενεργειών μας, μέσο του Δικηγόρου του Συλλόγου μας για το συγκεκριμένο θέμα του Κ. Σταύρου Αντύπα. Ένας λόγος  για τον οποίο προγραμματίσαμε την Συνέλευση, την συγκεκριμένη ημέρα και ώρα ήταν η αναγκαία παρουσία του κ. Αντύπα,,  τον οποίο ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα συνεργασία μας και την αφιλοκερδώς εργασία του στον κοινωφελές αυτόν σκοπό!  Πρόκειται για το ποσόν των 360.000 ευρώ ( εκτός των τόκων) που εκταμιεύτηκαν στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος μετά τον θάνατο  του Αείμνηστου Στεφανάτου από τα Βλαχάτα, (Καραβόμυλο Σάμης) και αφού ρευστοποιήθηκε η περιουσία του  προκειμένου να ανεγερθεί : στον Αιγιαλό Σάμης  «Γυμνάσιο, Διδασκαλείο και Ναυτική Σχολή»  Από την πρώτη ημέρα  που βρέθηκε το συμβόλαιο στα χαρτιά του Γυμνασίου, μεταξύ, πρακτικών, επιστολών, χαρτιά αλληλογραφίας κ.τ.λ.   που παραλάβαμε από το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο Γονέων… ενημερώσαμε την Κυρία Διευθύντρια του Γυμνάσιου και τον Κύριο Διευθυντή του Λυκείου, με ενθουσιασμό, αλλά και με κάθε  επιφύλαξη,   αν τα χρήματα υπήρχαν και αν ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό του εντολέα τους!  Μετά από διάστημα, με τις ενέργειες του Κ. Αντύπα μάθαμε ότι τα χρήματα υπάρχουν στην Τράπεζα, με τους τόκους να ανέρχονται στο ποσό τον 460.000 ευρώ, περίπου! Από την στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση ο Κύριος Αντύπας και μέχρι σήμερα, ακολουθήσαμε τις συμβουλές του, στην συλλογή στοιχείων και στην δημοσιοποίηση του θέματος, έτσι ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα και επί προσθέτως να ενημερωθούν οι υπηρεσίες και να παρέλθει ο απαιτούμενος χρόνος των εξήντα ημερών έτσι ώστε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με την έως τώρα γνώση και θέση τους για την τύχη του κληροδοτήματος!   
   Στο τέλος του συμβουλίου, ακολούθησε ψηφοφορία της Γενικής Συνελεύσεως,  όπου  ανώτατο και κυρίαρχο όργανο του συλλόγου,  έχοντας πάνω του 1/3ου των ταμειακός εντάξει μελλών … εξουσιοδότησαν το διοικητικό συμβούλιο των Γονέων να συνεχίσει την υπόθεση!
   Σε αυτό το σημείο να σας αναφέρουμε ότι: 1.ον  Θέλησή μας και σκοπός μας είναι τα χρήματα να βοηθήσουν το Γυμνάσιο Σάμης, όπως και η επιθυμία του  Αείμνηστου Στεφανάτου!  2ον  Να υπάρξει διαφάνεια σε όλα τα στάδια,  ανεξάρτητα από εμπλοκή όποιας υπηρεσίας του δημοσίου, να έχουμε έναν λόγο έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να γίνουν έργο πνοής για το Σχολείο μας και να μην αναπληρώσουν μέρος των υποχρεώσεων της δημόσιας παιδείας, μήτε μελέτες να απορροφήσουν σημαντικό μέρος από αυτά! 3ον  Είναι ευκαιρία, όλοι οι πολίτες, μαζί με την Μαθητική κοινότητα να βρεθούν σε διάλογο για τις κτηριακές ανάγκες του Σχολείου  μας!
  Υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλιστεί  επιθυμία μας να εργαστούν  συμπολίτες μας βάση εντοπιότητας!
     Συνάδελφοι, Γονείς, Φίλοι Αναγνώστες,  Γενική Συνέλευση Γονέων θα μας δώσει την δυνατότητα σε σύντομο διάστημα να ξανασυναντηθούμε! Θα ακολουθήσουν σίγουρα για τον λόγο του κληροδοτήματος συζητήσεις με όλους τους Συμπολίτες μας και όλους τους Συλλόγους! Στο Καλοκαίρι αυτό  για εμάς  τους Γονείς του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σάμης θα υπάρχει συνεχώς εγρήγορση, κινητικότητα, συμβούλια, ενημέρωση, διάλογος!  Μην ξεχνάμε ότι περιμένουμε άλλωστε από ημέρα σε ημέρα τα έργα στο Γυμνάσιό μας! Στην αρχή του νέου Σχολικού έτους, ας ευχηθούμε πως το Σχολείο μας θα έχει, την ασφάλεια τον ευπρεπισμό και… προοπτική!      
   «Κρατήστε» το αυτονόητο!  Πως δίνουμε κομμάτι του εαυτού μας, κάνουμε ότι μπορούμε, όπως θα έκανε ο οποιοσδήποτε έχοντας το ίδιο Κίνητρο… από Αγάπη, από Ανάγκη για τα Παιδιά, τους Νέους και τον Τόπο!
    Η  ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, Η ΚΑΘΕ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΜΑΣ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ… ΘΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΜΑΣ ΣΕΛΙΔΑ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ, ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΣ.  ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ  ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!                        

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ιστορίες Κρίσης: «Οι αλλαγές στην εκπαίδευση και οι προοπτικές για το μέλλον»
5η Ανοιχτή Συνάντηση Διαλόγου
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013, ώρα 19:30, Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος»

H Kίνηση ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ, σας προσκαλεί σε Ανοιχτή Συνάντηση Διαλόγου με θέμα:
«Οι αλλαγές στην εκπαίδευση και οι προοπτικές για το μέλλον»

Στο πρώτο μέρος θα γίνουν σύντομες τοποθετήσεις από τους:
Αγησίλαο Κονιδάρη, Προϊστάμενο Τμ. Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας, Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων
Ηρακλή Πλιάκη, Εκπαιδευτικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και
Βαγγέλη Βαρδαραμάτο, Δάσκαλο στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Αργοστολίου:

Στη συνέχεια θα γίνουν τοποθετήσεις από Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων του νησιού μας.

Η συνάντηση θα ολοκληρωθεί με ανοιχτή συζήτηση

Στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει σε επαφή τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τα θέματα της παιδείας, ώστε να υπάρξει γόνιμος διάλογος και να σχεδιαστούν κοινές δράσεις γύρω από τα θέματα εκπαίδευσης στο νησί μας.

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ, ώρα 19:00, 18-5-2013, ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ.
  
       Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου,  συγκαλεί ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ!  θα σας ενημερώσει για εξελίξεις και   πλήθος σοβαρών θεμάτων! Θα  ακολουθήσουν εγγραφές για τον Σύλλογο Γονέων  και ψηφοφορία για  απόφαση σημαντική για το Σχολείο μας και τα παιδιά μας!        Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!    
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΜΗΣ

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013


8/5/2013
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΜΗΣ  
       Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου,  συγκαλεί  το  ΣΑΒΒΑΤΟ 18- 5ου και ώρα 19:00 ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ,  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ!  θα σας ενημερώσει για εξελίξεις και   πλήθος σοβαρών θεμάτων! Θα  ακολουθήσουν εγγραφές για τον Σύλλογο Γονέων και ψηφοφορία (όπως ορίζει η νομοθεσία του καταστατικού του συλλόγου), για  απόφαση σημαντική για το Σχολείο μας και τα παιδιά μας!        Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ!    

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ  

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΑΜΗΣ

 



      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΜΗ  
Ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης δια του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει σε λειτουργία σε όλους τους νομούς της χώρας Σχολές Γονέων. Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π  του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Πράξεων «Σχολές Γονέων ΑΠ7, ΑΠ8 και ΑΠ9» και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Σκοπός του έργου είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο ρόλο τους όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες. Το έργο θα προσφέρει στους γονείς και στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό. Στα  πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα25ωρης διάρκειας στην περιοχή της Σάμης με  τίτλο :

«Συνεργασία εκπαιδευτικών-οικογένειας, διάρκειας 25 ωρών»
Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων στο θεωρητικό μέρος, στη  συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και στις βιωματικές ασκήσεις και παρέχονται από εξειδικευμένο ψυχολόγο. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί με δύο απογευματινές  συναντήσεις ανά εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο (οι ώρες  θα καθοριστούν). Έναρξη Τετάρτη 22/05/13 –Λήξη 19/06/13. Συλλογή αιτήσεων μέχρι Δευτέρα 20/05/2013.
Τα θέματα  που θα αναπτυχθούν στο παραπάνω πρόγραμμα θα είναι :

  • Η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και  η ανάπτυξη και βελτίωση της συνεργασία τους με τους εκπαιδευτικούς
  • Θα γίνει προσπάθεια κατανόησης του τρόπου επικοινωνίας γονέων εκπαιδευτικών, με έμφαση στη σημαντικότητα της και αντιμετώπιση των  πιθανών δυσκολιών, προς όφελος των παιδιών.
  • Έμφαση σε ζητήματα που αφορούν στην εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολικό πλαίσιο, με στόχο την ανάπτυξη από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς
των ικανοτήτων αναγνώρισης της,  καθώς και ο χειρισμός τέτοιων περιστατικών.
  •  Θέματα εξαρτήσεων (κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά)  καθώς και αλλά θέματα που απασχολούν τους εκπαιδευομένους
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες, εκπαιδευτικούς καθώς και σε όποιο άλλον ενδιαφερόμενο άνω των 18.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα Σχολών Γονέων απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης.
Για  πληροφορίες και εγγραφές απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη Σχολής Γονέων Κατάκαλου Έλενα (τηλ 6978406258 και e-mail sxoligoneonkefaloniasithakis@yahoo.gr) καθώς και στο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Σάμης στα τηλέφωνα 2674023772 Ουρανία Σπαθή. 6944857660 Φωτεινή Παυλάτου Φωκά.  



Πέμπτη 9 Μαΐου 2013


                ΠΡΟΣ  ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ  ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ  ΣΑΜΗΣ  29-4-2013

Αξιότιμοι  Κύριοι Σύμβουλοι του τοπικού διαμερίσματος Σάμης του Δήμου Κεφαλονιάς, Κυρία Πρόεδρε.


Θέλουμε να σας αναφέρουμε,  τα σημαντικά προβλήματα του Γυμνασίου Σάμης, μιας και από την αρχή του  σχολικού έτους, δεν έχει γίνει απολύτως  τίποτε , όσων αφορά θέματα κτηριακά, που είναι μεγίστης σημασίας διότι έχουν να κάνουν με την  ασφάλεια και υγιεινή των Μαθητών και των Καθηγητών! Σας καταθέτουμε λοιπόν μόνον αυτά που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της ζωής των παιδιών μας και δεν υπάρχει  καμία θετική εξέλιξη,  παρά τις δύο τεχνικές εκθέσεις, (μόνον εφέτος), τις συναντήσεις με τον πρώην υπεύθυνο αντιδήμαρχο Κύριο Σαβάογλου, την συνάντηση προ δύο μηνών και την κοινοποίηση των προβλημάτων στον Κ. Κεκάτο… τις  εγγράφως επιστολές του Συλλόγου Γονέων και προς τον Κύριο Δήμαρχο τον Μήνα Οκτώβριο!
 Σας παρακαλούμε  λόγο του ότι, ο υπεύθυνος παιδείας σε θέματα που μας απασχολούν, κύριος Κεκάτος, μας παραπέμπει σε εσάς… και είναι φυσικό να έχετε άμεση εικόνα των προβλημάτων που απασχολούν την μαθητική μας  κοινότητα αλλά και την σοβαρότατη ευθηνή,  μιας που τα εν λόγο προβλήματα που σας καταγράφουμε δεν είναι οι ελλείψεις  σε πετρέλαιο θέρμανσης, αναλώσιμα, κατεστραμμένοι τάπητες αθλοπαιδιών, και άλλα, που παρόλα αυτά  άπτονται της δημόσιας παιδείας… αλλά, ζητήματα  σοβαρά της υγείας και της ασφάλειας των παιδιών μας  που χρονίζουν και πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση για να μην χρειαστεί ποτέ να απολογηθούμε  σε γονείς, πολίτες,  η στην συνείδησή μας,  για ότι δεν προλάβαμε, για εκείνα που δεν πράξαμε, η για ότι κακός υποτιμήσαμε.    

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τις πτώσεις  σοβάδων σε τάξεις! Σπασμένα τζάμια σε  αίθουσες διδασκαλίας και τουαλέτες! Χώροι υγιεινής ακατάλληλοι, ελλιπείς, μιας και κατασκευάστηκαν για λιγότερους μαθητές, πριν σαράντα χρόνια. (Υγρασία στους τοίχους. Κρέμονται σοφάδες απ το ταβάνι, άβαφτος ο χώρος)!  Πόρτες σε τουαλέτες και τάξεις που θέλουν επισκευή. Ρηγματώσεις  σε εξωτερική τοιχοποιία.  Αποκόλληση σοβάδων από τον σκεπαστό εξωτερικό διάδρομο λόγο διάβρωσης και μη έχοντας  συντηρηθεί! Σε λίγα σημεία έχουν φανεί πρόσφατα, τα σίδερα και τσέρκια του σκελετού σε  κολόνες!  Κεραμίδια  που θέλουν επισκευή, (δέσιμο), να μην μετακινούνται και αποκολλούνται στον παραμικρό αέρα. Πλακάκια σπασμένα εξωτερικού χώρου και ολισθηρά- ακατάλληλα. Όσον αφορά τα πλακάκια, περιμένουμε την αγορά ειδικής ρητίνης.
Υπεύθυνος για πληροφορίες ο Κύριος Κλαουδάτους από το γραφείο τεχνικών έργων της Δημαρχίας. Θέλουμε επίσης να είστε ενήμεροι για την  σοβαρή έλλειψη αιθουσών διδασκαλίας, μιας και η βιβλιοθήκη του Σχολείου και  επιπλέον σε δύο αίθουσες που έγινε εγκαταστάτη  υπολογιστών από συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα,  ανάγκασαν τους μαθητές να στεγάζονται σε  ακατάλληλες αίθουσες,
 προκάτ  και αίθουσες στο γυμναστήριο του Σχολείου, πίσω από την σκηνή, δίχως έξοδο διαφυγής, ασφάλεια, κατάλληλο φωτισμό,  εξαερισμό κ.τ.λ. οι χώροι αυτοί ιδιαιτέρως μικροί  και είχαν τον σκοπό των αποδυτηρίων και αποθήκης!  Οι λόγοι του παρόντος εγγράφου είναι,  οι διακοπές του Πάσχα και η ευκαιρία να βελτιωθεί κάτι από τα παραπάνω… υπόψη  αυτήν την περίοδο ο κύριος Κλαουδάτος μας έδωσε ως καταλυτική για την επίστρωση των εξωτερικών δαπέδων, με την ευκαιρία της ελλείψεως των Μαθητών! Επί πλέον να σας ενημερώσουμε ότι, αμέσως μετά   την έναρξη των μαθημάτων… συγκαλούμε γενική συνέλευση όλων των γονέων για ενημέρωση, συζήτηση, μεταξύ άλλων και των παραπάνω προβλημάτων που σε αυτά είναι ενήμεροι από προηγούμενη συνάντησή μας και βέβαια περιμένουν κάποιες εξελίξεις. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε εγρήγορση και όσο το δυνατόν καλή δύναμη και συνεργασία  για το καλό και την ασφάλεια των παιδιών μας!                                         

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ  ΠΡΟΣ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ Κ. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ
ΑΡ. ΠΡΩΤ : 18350/2-5-13
   Κύριε Κεκάτε, την Πέμπτη 25/4/2013 επισκεφτήκατε μαζί με τη γραμματέα σας  κα. Τσιμάρα, τα σχολεία του Δημοτικού και Γυμνασίου Σάμης. Σας συνόδευαν οι   κ. Καβαλιεράτος, (δημοτικός σύμβουλος) και η κυρία Αντωνάτου, (πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου), παρευρίσκονταν εκπαιδευτικοί των σχολείων μας και μέλη   του συλλόγου μας γονέων.
Ο κ. Καβαλιεράτος  σας πληροφόρησε για μια ακόμη φορά και επί τόπου για τα προβλήματα και τις ελλείψεις των σχολείων. Δηλώσατε ο ίδιος πως θα προσπαθήσετε να εκμεταλλευτείτε κάποια προγράμματα προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι εν μέσω αυτής της δύσκολης πραγματικότητας, ώστε να υλοποιήσουμε όσες βελτιώσεις και στόχους μπορούμε. Στο τέλος των αστραπιαίων επισκέψεών σας, περί τα οκτώ λεπτά στο Δημοτικό και περί τα έξι λεπτά στο Γυμνάσιο, λόγο όπως είπατε αναλυμένων υποχρεώσεων, δεν δεχτήκατε να δείτε δυο τρία σημαντικά κτηριακά θέματα, διότι όπως μας είπατε δεν είστε εσείς ο ειδικός!    
Κατόπιν της συζήτησης, περιέργως και ξαφνικά, επιτεθήκατε στους συλλόγους γονέων του Δημοτικού και Γυμνασίου επειδή δημοσιοποιήσαμε στο διαδίκτυο μια επιστολή όπου διαμαρτυρόμασταν για την δίμηνη καθυστέρηση απάντησης του Δήμου στα αιτήματα και τις απορίες μας. Σας πληροφορούμε πως στην εν λόγω επιστολή μας, ήμασταν πολύ ευγενικοί και δεν αναφέραμε  καν στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις των προκατόχων σας καθώς και τις δικές σας… δεν αναφέραμε τις δικιές μας προσπάθειες, που θα έπρεπε να ήταν δικές σας  και άπτονται της δημόσιας Παιδείας. Από την πλευρά μας   και οι δύο σύλλογοι γονέων έχουμε να δηλώσουμε πως δημοσιοποιούμε τα πάντα και προσπαθούμε σε ότι ζητάμε και σε όποια απάντηση παίρνουμε, να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια καθώς και άμεση ενημέρωση των κατοίκων.
Παραβλέποντας και ξεπερνώντας την άτυχη πιστεύουμε στιγμή σας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για αξιοπρεπή εκπαίδευση των παιδιών μας , όχι με όρους Μεσαίωνα, αλλά με αιτήματα που ανήκουν στο 2013. Άλλωστε  είμαστε όλοι φορολογούμενοι πολίτες, οι εισφορές μας στον Δήμο και το Κράτος είναι περισσότερες από ποτέ.

1) Σας ρωτήσαμε αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε κάποια από τα έσοδα των σπηλαίων της περιοχής μας και μας απαντήσατε πως τα έσοδα είναι ενοποιημένα και πως δεν προβλέπει η νομοθεσία να επιστρέφουν μερικώς ή ολικώς στην περιοχή που τα παράγει. Παρ' όλα αυτά,  ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ;  Δεν παρανομούμε διεκδικώντας για τα παιδιά μας κάποια έσοδα που έτσι κι αλλιώς προέρχονται από τον τόπο τους. Τα έσοδα των σπηλαίων της περιοχής μας είναι  περίπου, 2.000.000 ευρώ ετησίως.  Κάπου εδώ σας υπενθυμίζουμε πως το 70% των ετήσιων εσόδων του Λιμενικού Ταμείου έρχονται από το λιμάνι της Σάμης και ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ακριβώς λοιπόν επειδή τα λεφτά που προέρχονται από την περιοχή μας ετησίως είναι πολλά, θα θέλαμε να μάθουμε που ακριβώς πάνε τελικά, καθώς στη Σάμη δεν έχουμε δει ούτε σεντς. Αντιθέτως, η εγκατάλειψη είναι παρούσα σε όλο της το μεγαλείο παντού σε Σάμη, Καραβόμυλο και πέριξ χωριά. Έχουμε λοιπόν κάθε δικαίωμα να απαιτούμε μερίδιο τουλάχιστον για τα σχολεία των παιδιών μας. Και αυτή είναι πραγματικά η ελάχιστη απαίτηση μπροστά σε αυτά που προσφέρει η περιοχή μας. Ζητούμε ισομερή και δίκαια κατανομή.

2) Σε ότι αφορά την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών , κατά την δεύτερη επίσκεψη των συλλόγων Γυμνασίου και Δημοτικού στο γραφείο σας, αναφέραμε πως σε άλλους δήμους της χώρας έχουν όντως τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα σε σχολικά συγκροτήματα.  Σας προτείναμε να ενημερωθείτε σχετικά, με το να έρθετε σε επαφή με τους ομότιτλούς σας σε αυτούς τους δήμους και συγκεκριμένα με τον δήμο Αλεξανδρούπολης. Προφανώς δεν είχατε χρόνο, όμως εμείς όπως φαίνεται έχουμε άπλετο, καθώς επικοινωνήσαμε οι ίδιοι με τον αντιδήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Φαλέκα.  Προς τιμή του -και τιμή μας-  δέχτηκε και να μας ακούσει και να μας ενημερώσει.  Από τον κ.Φαλέκα αποκομίσαμε μια διαπίστωση και πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Διαπιστώσαμε πως όταν ο άνθρωπος είναι άξιος και έχει πάθος για την δουλειά, η  το λειτούργημά του μπορεί να πετύχει στόχους  υψηλούς, ακόμα κι αν δεν προβλέπονται απ' τη νομοθεσία. Ο κ. Φαλέκας μας προμήθευσε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται και μας ενημέρωσε για το νομικό πλαίσιο που πρέπει να εκμεταλλευτούμε ώστε να μπορέσει ο δήμος να υλοποιήσει κι αυτός το ίδιο πρόγραμμα.  Τα έγγραφα αυτά κατατέθηκαν από τους συλλόγους γονέων Δημοτικού και Γυμνασίου Σάμης προ ημερών, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, υπ' όψιν της κας Γαρμπή.  Παράλληλα με όλα αυτά, απεστάλει στο Δημοτικό σχολείο έγγραφο από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών με αρ.πρωτ. 12452, με υπογραφή του κου. Κουνάδη Παναγιώτη, που έγραφε τα εξής: « Η υπηρεσία μας προχώρησε στην εκπόνηση ενεργειακής επιθεώρησης στα σχολικά συγκροτήματα Γυμνασίου-Δημοτικού Σάμης καθώς και σε άλλα σχολεία. Στις προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα φάση η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για το εν λόγω κτίριο, ενώ για άλλα συγκροτήματα έχουν προταθεί.»
Πραγματικά θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πότε έγινε αυτή η επίσκεψη, καθώς ούτε η διευθύντρια μας γνωρίζει πότε εκπονήθηκε αυτή η επιθεώρηση. Επίσης θέλουμε να μάθουμε αναλυτικά και ξεκάθαρα ποιες προϋποθέσεις δεν πληροί το σχολείο ώστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά  καθώς και  -αυτό από απλή περιέργεια-  ποιά είναι τα άλλα συγκροτήματα στο νησί που έχουν προταθεί .

3)Τέλος, από κοινού οι σύλλογοι γονέων δημοτικού-γυμνασίου, ζητάμε την παραχώρηση του κτιρίου των προσκόπων για την δημιουργία Κέντρου Νεότητας. Μας παραπέμπετε στην τοπική κοινότητα, στην οποία όμως ήδη πριν σας στείλουμε το αίτημα μας, είχαμε απευθυνθεί. Το θέμα μας -κοινότητας και συλλόγων- είναι από που θα μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους ώστε να δημιουργήσουμε ένα Κέντρο για παιδιά, εφήβους και νέους, που προς το παρόν, το μόνο που τους προσφέρει ο τόπος τους είναι, τίποτα απολύτως.
Η ΚΕΔΗΚΕ δημιουργήθηκε από την συγχώνευση κοινωφελών επιχειρήσεων και των Αθλητικών Οργανισμών των πρώην Δήμων. Στη διαδικασία αυτή, η ύπαρξη του ΟΝΑΠ Σάμης δεν ελήφθει υπ' όψιν,  με αποτέλεσμα κανείς από τους σκοπούς του να μην έχει μεταφερθεί και κυρίως να ασκείται σήμερα από την ΚΕΔΗΚΕ στην περιοχή Σάμης. Σύμφωνα με τον Ν.3852/2010  θα έπρεπε, τόσο η περιουσία του, όσο και οι πόροι του να έχουν μεταφερθεί στο Νομικό πρόσωπο ή στην Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου που δραστηριοποιείται στους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος.

Σε δημοσιευμένη επιστολή σας προς τους συλλόγους μας, γράφετε πως ευχαριστείτε τους γονείς  που με την ευαισθησία τους και τις καλοπροαίρετες επισημάνσεις τους, βοηθούν στην επίτευξη των κοινών μας στόχων και σκοπών.
Εμείς θέλουμε να συνεργαζόμαστε καθώς οι εκρήξεις και οι εκατέρωθεν προσβολές δεν θα ωφελήσουν τα παιδιά μας και δεν ξεχνάμε πως αυτά είναι η μόνη μας ανησυχία και μέριμνα.
Νιώθουμε προσβεβλημένοι από τον τρόπο που μας αντιμετωπίσατε κατά την επίσκεψη σας στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν σταματάει την προσπάθεια μας  και αφού εσείς είστε στη θέση του αντιδημάρχου Παιδείας, από εσάς θα συνεχίσουμε να ζητάμε αυτά που μπορούμε, αυτά που πρέπει κι αυτά που δικαιούμαστε. Καταλαβαίνουμε τέλος απολύτως την επισήμανση σας πως η δημοσιοποίηση του προβλήματος δεν εγγυάται και τη λύση του, αλλά βλέπουμε επίσης πως η δημόσια δήλωση αγαστής συνεργασίας δεν εγγυάται τελικά και την ύπαρξη της. Προσδοκούμε απτές αποδείξεις αυτής της συνεργασίας.
   Ευχαριστούμε πολύ.

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων                               Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων                                                                                    
   Δημοτικού σχολείου Σάμης                                              Γυμνασίου Σάμης.